NLG Holland

GroeiNatuurlijk! werkt nu nauw samen met telerscoöperatie Natural Living and Growth (NLG) Holland. De coöperatie gebruikt de expertise van bodem- en compostspecialist Ton van der Lee van GroeiNatuurlijk! om de kennis van de telers te vergroten

NLG Holland is een coöperatie van negen bloembollentelers. De telers willen minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, de bodem verbeteren om de vitaliteit en de kwaliteit van de bollen te verhogen én ze willen hun kennis uitdragen aan nieuwe leden.

Verstoren

De bloembollentelers zij op weg naar een ecologische en biologische bollenteelt. Ziekten en plagen blijven ze de baas met hulp van de natuurlijke weerstand van bodem en gewas. Met natuurlijke middelen brengen ze beiden in optimale conditie. Chemische middelen verstoren de natuurlijke balans.

Omschakeling

GroeiNatuurlijk! levert kennis en adviseert bij de middelen, in samenwerking met GroeiBalans. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van know how bij omschakeling naar een natuurlijke manier van werken. Uitgangspunt is het hele systeem: van de bodem tot de rol van de teler. Om de staat van gewas en bodem te boordelen, is bemonstering en analyse noodzakelijk. Daar zorgt GroeiNatuurlijk! voor.

Uitbreiding kennis

GroeiNatuurlijk! vindt haar oorsprong vindt in het Noordelijk Zandgebied. Het is sinds 2012 betrokken bij natuurlijke bollenteelt, bij het  praktijknetwerk Natuurlijk Leven Natuurlijk Telen. Dat is de voorloper van NLG Holland. Met de coöperatie breidt ook GroeiNatuurlijk! haar kennis van de praktijk uit. De kennis die voortkomt uit de samenwerking, is ook beschikbaar voor telers buiten de coöperatie via onder meer workshops of open dagen.

Bodem en compost specialist